Vi får daglig henvendelser om katter som er funnet og som er antatt å være hjemløse. Det kreves litt egeninnsats for å hjelpe et dyr i nød, men belønningen er stor når man kan se en eiers glede eller når man hjelper et hjemløst dyr som trenger det. Her kan du lese hva du bør gjøre når du har observert en katt du mener kan være hjemløs: 

    HVIS KATTEN ER SKADET ELLER TRENGER AKUTT HJELP:

    Kontakt veterinærvakten, tlf. 820 900 60. Nødhjelp eller nødvendig avlivning dekkes av Mattilsynet, og dette er noe dyreklinikken sender inn for få dekket. Dyreklinikken vil også lese av chip og eventuelt kontakte eier av katten. ALLE har en plikt til å hjelpe dyr i nød iht. Dyrevernloven.

    SJEKK OM KATTEN HAR HALSBÅND, OG OM EIERS NUMMER STÅR PÅ BÅNDET
    Hvis katten er merket med halsbånd, ring eier og hør om de savner katten sin. Hvis eier ser pusen hver dag, gjør de oppmerksomme på at katten oppholder seg mye hos deg/tigger mat/ser ustelt ut (avhengig av hva som gjør at du tror katten er hjemløs).

    SJEKK OM KATTEN ER ØREMERKET ELLER CHIPMERKET
    Det vil i noen tilfeller være merket i venstre øret på katten. Står det ID i øret så betyr dette at katten er chipmerket. Hvis katten er øremerket med tall så kan du lese av nummeret og gå inn på www.dyreidentitet.no og skriv inn nummeret i katteregisteret og ta kontakt med eier. Noen synes merket "ID" ser ut som "10" - 10 er ikke et tall som alene er øretatovert, så da betyr det at katten er chipmerket (med "ID" i øret) og kan leses av hos veterinær. Enkelte katter er chipmerket uten å være merket vi øret, så det er alltid nødvendig å sjekke uansett. Da kan du ta med katten til en veterinær som kan lese av chipnummeret og finne eier - Dette er gratis, og enten du eller dyreklinikken kan kontakte eier hvis den er merket.

    TA BILDE AV KATTEN OG HENG OPP LAPPER
    Heng opp lapper i området katten ble funnet, og på de nærbutikkene. Et godt bilde og beskrivelse kan være viktig for å finne riktig eier. Oppgi nummeret ditt slik at en eventuell eier kan ringe så snart de ser etterlysningen.

    ER IKKE KATTEN MERKET, OG DU MISTENKER AT DEN IKKE HAR ET HJEM ELLER HAR GÅTT SEG BORT?
    Ta den inn i varmen, enten hos deg selv, eller forhør deg med venner og bekjente om de kan hjelpe frem til eier blir funnet eller en bedre løsning blir funnet. En katt som går ute, ukastrert, har lett for å vandre videre etter en stund.

     

    SETT INN ANNONSE PÅ ULIKE NETTSTEDER
    I dag er Facebook et godt sted å etterlyse eiere og mange katter har kommet hjem takket være gode etterlysninger etter eiere. Legg inn bilde og tekst på ulike dyrevernorganisasjoners Facebook-sider i ditt område (husk kontaktinformasjon).
    Legg inn en "Funnet"-annonse på Dyrebar.no

    HVA GJØR DU HVIS EIER IKKE MELDER SEG ETTER AT DU HAR FORSØKT OVENNEVNTE?
    I enkelte tilfeller vil ikke en eier melde seg, og man må finne en god løsning for katten videre i livet. Kan du tenke deg å beholde katten? Da er det viktig at katten blir kastrert og chipmerket, slik at du blir registrert som eier av katten. Den må da også holdes inne til den er godt kjent og forstår at det er hos deg den skal bo (4-8 uker avhengig av kattens gemytt).
    Hvis du ikke kan beholde katten, forhør deg med bekjente og venner om de ønsker å adoptere. Husk å sørge for at katten får et godt hjem som vil ta vare på den resten av livet.

    HVIS DU IKKE ØNSKER Å BEHOLDE KATTEN SELV, OG IKKE FINNER EIER
    Ta kontakt med oss. Vi har til enhver tid mange katter på vårt hjelpesenter og i våre fosterhjem, og forsøker så godt vi kan å hjelpe så mange som mulig som trenger det. Vi har dessverre begrenset kapasitet og det vil derfor kunne være en stund å vente før man får hjelp. Vi registrerer alle meldinger vi får inn, og hjelper fortløpende etter kapasitet og plass.

    1795266 690742421019570 9029085174912329444 oOm man ønsker å adoptere en katt når man allerede har en hund, eller motsatt, så er det mange gode råd man kan følge for å gjøre overgangen enklere for begge. For noen vil en introduksjon mellom katt og hund gå smertefritt, mens for andre kan det bli en lang og krevende prosess. Hvis katten har positiv erfaring med hund fra før, så vil overgangen ofte gå enklere, men det er ingen krise hvis katten ikke er vant med hund - da må man bare være innstilt på å gjøre en litt større innsats. Vi anbefaler at man begynner introduksjonen forsiktig.

    Ta gjerne med et teppe med kattens/hundens lukt så de kjenner hverandres lukter før de introduseres. La katten bli husvarm først og trygg i sitt nye hjem (gjerne på et annet sted i huset enn hunden hvis det er god nok plass), og deretter se hva slags reaksjon katten får mot hunden når de er vant med hverandres lukter. La gjerne hunden være i et større bur første gangen hvis den er vant til det, en liten hundegård eller i bånd. Da får ikke hunden mulighet til å jage katten, og man kan enklere kontrollere situasjonen mens de utforsker hverandre. Vær obs på at katten ikke stikker poten bort til hunden når den sitter i buret eller er i et bånd, da det kan skremme hunden og i verste fall føre til bittskade.

    Hvis både hunden og katten reagerer uten aggresjon, kan man gjerne la hunden gå løs i sitt vante miljø sammen med katten. Sørg for at katten alltid har et sted den kan hoppe opp for å være i fred. Aldri la hunden jage katten - For hunden kan det oppfattes som lek, men for katten kan det være en veldig stressende situasjon. Hvis du føler at den første introduksjonen går bra, kan du gjerne forsøke å ha de i samme rom under oppsyn. Ser du en situasjon som eskalerer bør du forsøke å distrahere de begge, f.eks. leke med hunden og rose den for god adferd. Dette bør bare gjøres hvis hunden ikke har et sterkt konkurranseinnstinkt med leker.

    En kattunge vil ofte være mer pågående og nysgjerrig med hund enn en voksen katt, og dette kan både være positivt og negativt. Ofte kan en voksen katt være like enkel å introdusere som en kattunge. Voksne katter foretrekker gjerne å observere på avstand, og det er svært sjeldent man vil se en katt angripe en hund så fremt den ikke blir presset. Husk å rose de begge mye for positiv og god adferd! Straff bør unngås - Oppstår det en negativ adferd, bør du heller avlede for å unngå at det eskalerer. En hund/katt vil gjerne forbinde straffen med det som skjedde når den ble straffet, og det vil i verste fall kunne forsinke introduksjonsfasen. Hvis du skal introdusere en liten kattunge, bør du ta den med deg i armen for å hilse på hunden første gangen. La hunden forsiktig snuse og gi den mye ros for den positive adferden. På den måten vil du gi en positiv assosiasjon til kattungen. Skal du introdusere en valp for en voksen katt bør du gi katten mye ros og klapp for å gi den en positiv assosiasjon til valpen.

    Det anbefales at katten og hunden holdes adskilt på natten og når de er uten tilsyn frem til du føler at de er komfortable og trygge på hverandre. Det er vanskelig å si hvor lang tid en introduksjonsfase vil ta, det er individuelt for hvert tilfelle. Noen ganger tar det kanskje bare en dag eller to, mens andre vil oppleve at det kan ta flere måneder før hunden og katten er komfortable med hverandre. Husk at hunder og katter ikke har samme kroppsspråk og det vil derfor ta litt tid før de forstår hverandre og lærer å lese hverandres kroppsspråk.

    Vær tålmodig og bruk gjerne Feliway til katten (som avgir kattens feromoner og reduserer stressnivået) og DAP-halsbånd på hunden (som avgir hundens feromoner og reduserer stressnivået). Vær obs på at disse hjelpemidlene ikke er like effektive på alle katter/hunder, og det tar gjerne 1-2 uker før de gir maks effekt.

    13686699 1033581490068993 35543471506174113 nVi gjør oppmerksom på at de av kattene våre som omtales som innekatt, av ulike årsaker ikke kan slippes ut. Dette kan være fordi pusen har et handikap, ikke vil være ute, eller ikke kan være ute pga. at katten er sky ovenfor fremmede og trenger en liten verden innendørs for å føle seg trygg. Disse kattene omplasseres som innekatt, og nye eiere forplikter seg til ikke å slippe katten ut.

    Innekatter kan evt. ha tilgang til sikre uteområder som altan eller kattegård. Uteområdet bør være sikret med kattenetting, glass eller andre typer sikring slik at pusen ikke kan skade seg ved fall fra altan eller andre høyder.

    De fleste innekatter vil på sikt ha behov for selskap av en annen katt da det kan bli ensomt for en katt å leve hele livet alene. Spesielt om eiere er mye borte. Kattene søker selskap og trygghet i hverandre, og takler derfor også forandring mye lettere.

    Innekatter krever mer enn ”vanlige katter”, dvs. katter som går inn og ut av huset. Den stimulansen som de ellers ville fått ved å være ute, bør nye eiere forsøke ”å gjenskape” ved at katten har leker og kattestativ osv. som aktiviserer katten, i tillegg til at eiere leker med katten sin slik at den ikke kjeder seg og blir deprimert.

    Side 1 av 5

    Bankkonto for gaver: 3625.39.68960
    Vipps: 94108
    SMS-gave: DBB [ditt beløp] til 2434