Det har vært en stor utvikling i kaninverden de siste årene, med tanke på oppstalling, foring og helse/trivsel til kaniner. Den "gamle metoden" med små bur med nettingbunn, er utdatert, og nye måter for hold av kanin er utarbeidet.
Vi ønsker at våre kaniner skal komme til hjem som har satt seg inn i riktig og forsvarlig kaninhold, og at de som et minimum har lest Mattilsynets nye veiledning om kaninhold. Denne er utarbeidet i samarbeid med forfatteren av "Den store Kaninboka", Marit Emilie Buseth. Les gjerne boka også, og der er også en egen gruppe på Facebook som heter "Den store Kaninboka".
Kaninene fra oss er kastrerte/steriliserte, og vi tar et adopsjonsgebyr på 400 kr. Kaniner blir ikkje adoptert bort som gave til barn, og det er 20 års aldersgrense for å adoptere kanin.
Utdrag fra Mattilsynets "Veiledning om hold av KANIN":
"Kaniner er såkalte kolonidyr. Ville kaniner bor i store kolonier som bestårav mindre grupper på to til åtte dyr. Kaninene har en rangordning segimellom, hvor én vil være den dominante. De er også svært territorielle ogforsvarer stedene de anser som sine. Selv om kaniner er sosiale dyr, vil enkanin ha behov for å trekke seg unna resten av flokken innimellom.
En kanin som får godt stell og riktig mat kan leve i opptil 12 år, så du må være forberedt på å stelle et dyr daglig i mange år. Det er også lurt å forsikre seg om at ingen i familien er allergisk mot kaniner eller høy før mans kaffer seg kanin.
Kaniner er sosiale dyr som helst vil bo sammen med en eller flere andre kaniner. Det er likevel ikke alltid lett å få to fremmede kaniner til å leve fredelig sammen.
Kaniner er ikke så godt egnet som kjæledyr for små barn. De har et forsiktig kroppsspråk som kan være vanskelig for barn å forstå og de færreste kaniner liker å bli holdt fast og koset med.
Kaniner trenger god plass for å trives. Du kan gjerne holde kaninene dine som «huskaniner», det vil si at de går fritt i hele eller deler av boligen. På den måten får kaninene tilfredsstilt sitt behov for fri bevegelse og å trekke seg unna hverandre, samtidig som du får nær kontakt med dyrene. Kaniner er fra naturens side renslige dyr som enkelt lærer seg å bruke dokasse, spesielt hvis de kan spise høy mens de sitter i kassen.
Du kan «kaninsikre» boligen blant annet ved å skjule ledninger og sette vekk planter. Noen velger å ha kaninene på et avgrenset område, eller har dem på egne rom om natten. Å bygge en romslig innhegning eller binge til kaninene er også et alternativ.
Hvis du velger å ha kaninene i bur, bør du velge et størst mulig bur. Kaniner som holdes i bur, har behov for å få komme ut og løpe fritt på et større område i flere timer daglig.
Om sommeren vil kaninene sette pris på å fåvære utendørs. Du kan lage en rømningssikker innhegning som er beskyttet mot rovdyr (hund, katt, rovfugl), og hvor det finnes gjemmesteder med skygge og tørt underlag. Kaninene må ha friskt vann tilgjengelig.
Kaniner har en fordøyelse som er utviklet for å nyttiggjøre seg næringsfattig og fiberrik plantekost. De spiser også noe av avføringen sin (blindtarmslort) for å utnytte fôret bedre. For at kaninen skal holde seg sunn og frisk bør 85-90 prosent av den daglige dietten bestå av høy og eventuelt gress. I tillegg til å sørge for en sunn fordøyelse, er høyet nødvendig for å slipe ned de alltid voksende tennene til kaninen.
I tillegg til høy og gress trenger kaninen en liten porsjon pellets daglig for å dekke sitt behov for mineraler og vitaminer. Pelletsfôret bør være beregnet på kaniner og inneholde mye fiber, noe protein og lite fett. Såkalte gnagerblandinger med forskjellige korn og frø i tillegg til pellets er ikke sunt for kaniner siden det inneholder for mye sukker, stivelse
og fett. Kaniner kan bli overvektige og få problemer med fordøyelsen og tennene hvis de fôres med slik mat.
Kaninen bør få grønnfôr hver dag. Om sommeren kan man plukke mange ting ute, for eksempel gress, urter, løvetannblader og kvister med blad fra frukttrær og rognetrær. Vær forsiktig med grønnsaker med høyt innhold av sukker og stivelse, for eksempel gulrot. Kaninens fordøyelse er ikke laget for å bryte ned stivelse og sukker, derfor bør de bare få ca. én cm gulrot om dagen.
Melkeprodukter (inklusive yoghurtdrops), brød, potet, linser, bønner, kjeks, kaker og annen søt mat eller salt mat er ikke sunt for kaniner. Løk, rabarbra, stilk og blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade er giftig for kaniner.
Kaniner har et forsiktig kroppsspråk og lager sjelden lyd. Det kan derfor være vanskelig å forstå hvordan kaninen har det. Brå bevegelser og høye lyder skremmer kaninen, som da vil krype taust sammen. Tramping varsler fare for kaniner, og kaninen kan også trampe selv hvis den blir redd. Hvis du bruker tid på kaninen hver dag, vil du etter hvert lære den å kjenne.
Siden kaninen er et byttedyr er det viktig for den å ha kontroll over kroppen sin.
Når kaninen opplever noe truende vil den nemlig forsøke å løpe for å komme i sikkerhet. Når du holder kaninen fast vil den kjenne at den ikke kan bevege seg og bli utrygg.
Et godt råd er derfor å la kaninen gå fritt omkring mens du sitter på gulvet.
La dyret ha esker eller andre skjulested tilgjengelig. Når kaninen kommer bort for å snuse kan du gi den en godbit fra hånda, for eksempel pellets eller urter. Etter hvert kan du stryke kaninen forsiktig på hodet mens du sitter rolig, uten å løfte eller holde den fast.
På denne måten vil kaninen lære at du ikke er farlig, og komme tilbake for flere godbiter og klapp etterhvert.
Kaninen må aldri løftes etter ørene eller nakkeskinnet. Dette er vondt for dyret og kan skade det.
Den beste måten å sørge for at kaninen din får nok aktivitet og stimuli på, er å holde to kaniner sammen på en stor og tilrettelagt boplass. Du kan også aktivisere kaninene for eksempel ved å plassere mat på steder der de må anstrenge seg litt for å få tak i det eller sette opp hindre som kaninene må hoppe over for å få en godbit.
Mosjon og riktig kosthold er den beste måten å forebygge sykdom hos kaniner på. Tennene til kaninen vokser hele livet, og det er derfor svært viktig at de slites så de ikke blir for lange. Nok høy av god kvalitet er det viktigste, gjerne supplert med grener og kvister.
Kaniner som beveger seg mye på forskjellige underlag, sliter gjerne klørne tilstrekkelig. Hvis klørne ikke slites nok, må de klippes med klotang. Vær forsiktig så du ikke klipper i nerven som går et stykke ut i kloen. Spør veterinæren hvis du er usikker. En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Den er i godt hold, men ikke overvektig. Siden kaniner er byttedyr, er det naturlig for dem å forsøke å skjule sykdom og skade. Derfor
kan det være vanskelig å oppdage at kaninen din har det vondt. Hvis du bruker tid på å studere kaninen hver dag, vil du lettere legge merke til om noe ikke er som det skal."