Dyrebeskyttelsen Bergen adopterer IKKE bort kattunger til familier med barn under 4 år.
Kattunger bør ikke omplasseres før de er 12 uker gamle.
Før kattungen er 6-8 uker gammel kan det være vanskelig å bedømme personligheten. Ved 6-8 ukers alder kan man begynne å få en formening om personligheten slik at man kan sørge for at kattungen omplasseres til rett hjem. Mellom 6 og 12 uker skjer en viktig del av kattungens sosiale utvikling, og den lærer av kattemor og søsken kattespråk, dvs. hvordan den skal lese andre katters kroppsspråk, grensesetting og generelt hvordan den skal oppføre seg sammen med andre katter.
I denne perioden blir den avvent av kattemor, og kattungen må lære seg hvordan den skal håndtere grenser og frustrasjonen ved at kattemor ikke dier den lengre. Ved lek og lekeslossing med søsken lærer kattungen grenser ved ikke å bite for hardt samtidig som den blir mer tolerant ovenfor andre katter. Kattungen lærer seg også å stelle seg selv ved å observere kattemor, og ved at hun ikke lenger steller kattungen slik hun gjorde i starten.
Noen kattunger er ikke modne nok til å flyttes fra kattemor ved 12 ukers alder og trenger derfor ekstra tid. Dette er noe som bedømmes i hvert enkelt tilfelle. Om kattungen flyttes fra kattemamma og søsken for tidlig, kan dette føre til problemer senere i livet. Dette kan arte seg som stress, aggressivitet, usikkerhet og kattungen kan i noen tilfeller begynne å gjøre fra seg utenfor toalettet ved at den markerer ”sine” områder for å føle seg trygg. Den kan også bli redd for fremmede mennesker og andre katter, og generelt sett være var for forandringer. Noen ganger utvikler kattungen sære uvaner som for eksempel at den sutter på labben, eller på eieren. Kattungen kan også få problemer med for svakt immunforsvar pga. mellom 6 og 12 uker vil kattemamma avvenne kattungen, og den må derfor bygge opp sitt eget immunforsvar i denne perioden.
Om kattungen er i nytt miljø før den har tilstrekkelig immunforsvar, kan den være ekstra mottakelig for bakterier og sykdom, eller lettere få problemer med magen i forbindelse med introduksjon av nytt fôr. Alt fôrbytte bør skje gradvis. Katter er ikke flokkdyr, men vil normalt trives sammen med andre katter dersom den har fått tilstrekkelig sosial stimulans fra andre katter i de første viktige leveukene, dvs. før 12-ukers-alder.
Et dårlig argument for å hente kattungen før den er 12 uker, er at man kjenner til kattunger som har taklet dette helt fint. Selv om man har vært heldig én gang, betyr ikke dette nødvendigvis at man vil være like heldig neste gang. Kattungen bør få ormekurer før den omplasseres, i tillegg til sin første vaksine ved 12-ukers-alder, og en revaksine innen 3-4 uker.
KATTUNGENS NYE HJEM
Før man henter sitt nye familiemedlem er det viktig at alt er klart. Av utstyr trenger man kattedo, kattesand, dospade, bur, kattungefôr og leker, for eksempel baller, mus, ”fiskestang”, osv. Det anbefales at man har minst én klorestolpe eller lignende slik at kattungen har en plass der det er lov å file klørne sine. Det ideelle er om man har et eget kattungesikret rom som kattungen kan være på i den første tiden i nytt hjem. Et stort hus eller leilighet kan bli litt overveldende for en kattunge som ikke lenger har mamma eller søsken å støtte seg til. Ved å kattungesikre rommet har man ett rom i huset som man garantert vet at kattungen er trygg i, dvs. ingen gardiner den kan klatre i og falle ned fra, ingen ledninger den kan tygge på, ingen sprekker eller lignende som den kan sette seg fast i osv.
Ha mat, vann og kattedo innen synsvidde, men ikke plasser kattedoen for nært mat og vann av hygieniske årsaker. Vis gjerne kattungen kattedoen ved å plassere pusen i kattedoen slik at den vet hvor kattedoen er. Etter hvert som kattungen har blitt trygg på ”sitt” rom, kan den få utforske resten av huset under oppsyn. Om man forlater huset og ikke lenger kan holde øye med kattungen, plasserer man kattungen i det kattungesikre rommet. Da vet man at kattungen er trygg og ikke kan skade seg.
Når man leker med kattungen er det veldig viktig at kattungen venner seg til at hender og føtter IKKE er leketøy! Husk at det er kanskje søtt med en liten kattunge som lekesloss med hendene dine, men det er ikke alltid like morsomt når katten har blitt voksen. Den kan da bli oppfattet som aggressiv, noe som kan føre til at både eier og besøkende kan bli redd for den. Om kattungen forsøker å leke med hender eller føtter, så forsøk å avlede kattungen ved å få den til å leke med en mus eller en ball i stedet.
En kattunge er ikke et leketøy for barn, og små barn må aldri være sammen med kattungen uten tilsyn! En voksen katt vil sannsynligvis trekke seg unna dersom barn blir for voldsomme i leken, men det vil ikke en kattunge ha lært ennå og kan derfor bli skadet. Barn kan uforvarende komme til å skade kattungen ved å være for voldsom, og ingen ønsker at halen skal knekke ved at den blir dradd i, eller at ben skal knekke ved at kattungen blir håndtert for hardt. Lær barna til å respektere kattungens grenser. Når kattungen spiser, sover eller går på do, må den få være i fred. En kattunge som blir respektert, blir en trygg og god familiepus. En kattunge som ikke blir respektert, kan utvikle seg til å bli aggressiv og stresset. Generelt sett, vil en voksen katt være et bedre valg for en småbarnsfamilie da en voksen katt vil være bedre rustet ved at den normalt sett vil trekke seg unna når leken blir for voldsom.
Kattunger skal holdes inne til de er kastrert/sterilisert ved 6-7 mnd. alder. Kattunger har ikke fullt utviklet stedsans før de er 6-8 mnd., og blir kattungen sluppet ut for tidlig, kan den rote seg vekk. Den kan også bli oppfattet som en trussel av andre katter i området, og kan i verste tilfelle bli angrepet og bli alvorlig skadet. Etter at kattungen er kastrert/sterilisert kan den få begynne å gå ut litt. Vær alltid med kattungen i begynnelsen slik at den ikke roter seg vekk. Etter hvert vil kattungen skjønne hvor den bor, og man kan gradvis la den få styre selv ettersom den blir eldre. Kattungen må holdes inne om natten pga. det er sen kveld og tidlig morgen de fleste ulykker skjer. Selv om kattungen har begynt å gå ut, er det lurt å fortsette å ha en kattedo inne pga. da kan pusen selv velge om den vil være ute eller inne. Om kattungen blir dårlig i magen av noe den har spist, slipper man uhell inne ved fortsatt å ha en kattedo fremme.