• Åpent mandag-torsdag 17-20, lørdag 13-16

Funnet en katt

Vi får daglig henvendelser om katter som er funnet og som er antatt å være hjemløse. Det kreves litt egeninnsats for å hjelpe et dyr i nød, men belønningen er stor når man kan se en eiers glede eller når man hjelper et hjemløst dyr som trenger det. Her kan du lese hva du bør gjøre når du har observert en katt du mener kan være hjemløs: 

HVIS KATTEN ER SKADET ELLER TRENGER AKUTT HJELP:

Kontakt veterinærvakten, tlf. 820 900 60. Nødhjelp eller nødvendig avlivning dekkes av Mattilsynet, og dette er noe dyreklinikken sender inn for få dekket. Dyreklinikken vil også lese av chip og eventuelt kontakte eier av katten. ALLE har en plikt til å hjelpe dyr i nød iht. Dyrevernloven.

SJEKK OM KATTEN HAR HALSBÅND, OG OM EIERS NUMMER STÅR PÅ BÅNDET
Hvis katten er merket med halsbånd, ring eier og hør om de savner katten sin. Hvis eier ser pusen hver dag, gjør de oppmerksomme på at katten oppholder seg mye hos deg/tigger mat/ser ustelt ut (avhengig av hva som gjør at du tror katten er hjemløs).

SJEKK OM KATTEN ER ØREMERKET ELLER CHIPMERKET
Det vil i noen tilfeller være merket i venstre øret på katten. Står det ID i øret så betyr dette at katten er chipmerket. Hvis katten er øremerket med tall så kan du lese av nummeret og gå inn på www.dyreidentitet.no og skriv inn nummeret i katteregisteret og ta kontakt med eier. Noen synes merket "ID" ser ut som "10" - 10 er ikke et tall som alene er øretatovert, så da betyr det at katten er chipmerket (med "ID" i øret) og kan leses av hos veterinær. Enkelte katter er chipmerket uten å være merket vi øret, så det er alltid nødvendig å sjekke uansett. Da kan du ta med katten til en veterinær som kan lese av chipnummeret og finne eier - Dette er gratis, og enten du eller dyreklinikken kan kontakte eier hvis den er merket.

TA BILDE AV KATTEN OG HENG OPP LAPPER
Heng opp lapper i området katten ble funnet, og på de nærbutikkene. Et godt bilde og beskrivelse kan være viktig for å finne riktig eier. Oppgi nummeret ditt slik at en eventuell eier kan ringe så snart de ser etterlysningen.

ER IKKE KATTEN MERKET, OG DU MISTENKER AT DEN IKKE HAR ET HJEM ELLER HAR GÅTT SEG BORT?
Ta den inn i varmen, enten hos deg selv, eller forhør deg med venner og bekjente om de kan hjelpe frem til eier blir funnet eller en bedre løsning blir funnet. En katt som går ute, ukastrert, har lett for å vandre videre etter en stund.

SETT INN EN ANNONSE I BAs "SUMMETONEN"
Her kan du sende både bilde og informasjon om katten og den som ivaretar katten.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

SETT INN ANNONSE PÅ ULIKE NETTSTEDER
I dag er Facebook et godt sted å etterlyse eiere og mange katter har kommet hjem takket være gode etterlysninger etter eiere. Legg inn bilde og tekst på ulike dyrevernorganisasjoners Facebook-sider i ditt område (husk kontaktinformasjon).
Legg inn en "Funnet"-annonse på Dyrebar.no
Legg inn en "Funnet"-annonse på Dyrebeskyttelsen Bergens funnet/savnet-side

HVA GJØR DU HVIS EIER IKKE MELDER SEG ETTER AT DU HAR FORSØKT OVENNEVNTE?
I enkelte tilfeller vil ikke en eier melde seg, og man må finne en god løsning for katten videre i livet. Kan du tenke deg å beholde katten? Da er det viktig at katten blir kastrert og chipmerket, slik at du blir registrert som eier av katten. Den må da også holdes inne til den er godt kjent og forstår at det er hos deg den skal bo (4-8 uker avhengig av kattens gemytt).
Hvis du ikke kan beholde katten, forhør deg med bekjente og venner om de ønsker å adoptere. Husk å sørge for at katten får et godt hjem som vil ta vare på den resten av livet.

HVIS DU IKKE ØNSKER Å BEHOLDE KATTEN SELV, OG IKKE FINNER EIER
Ta kontakt med oss. Vi har til enhver tid mange katter på vårt hjelpesenter og i våre fosterhjem, og forsøker så godt vi kan å hjelpe så mange som mulig som trenger det. Vi har dessverre begrenset kapasitet og det vil derfor kunne være en stund å vente før man får hjelp. Vi registrerer alle meldinger vi får inn, og hjelper fortløpende etter kapasitet og plass.

Bankkonto for gaver: 3625.39.68960
Vipps: 94108
SMS-gave: DBB [ditt beløp] til 2434