Introduksjon mellom hund og katt

  1795266 690742421019570 9029085174912329444 oOm man ønsker å adoptere en katt når man allerede har en hund, eller motsatt, så er det mange gode råd man kan følge for å gjøre overgangen enklere for begge. For noen vil en introduksjon mellom katt og hund gå smertefritt, mens for andre kan det bli en lang og krevende prosess. Hvis katten har positiv erfaring med hund fra før, så vil overgangen ofte gå enklere, men det er ingen krise hvis katten ikke er vant med hund - da må man bare være innstilt på å gjøre en litt større innsats. Vi anbefaler at man begynner introduksjonen forsiktig.

  Ta gjerne med et teppe med kattens/hundens lukt så de kjenner hverandres lukter før de introduseres. La katten bli husvarm først og trygg i sitt nye hjem (gjerne på et annet sted i huset enn hunden hvis det er god nok plass), og deretter se hva slags reaksjon katten får mot hunden når de er vant med hverandres lukter. La gjerne hunden være i et større bur første gangen hvis den er vant til det, en liten hundegård eller i bånd. Da får ikke hunden mulighet til å jage katten, og man kan enklere kontrollere situasjonen mens de utforsker hverandre. Vær obs på at katten ikke stikker poten bort til hunden når den sitter i buret eller er i et bånd, da det kan skremme hunden og i verste fall føre til bittskade.

  Hvis både hunden og katten reagerer uten aggresjon, kan man gjerne la hunden gå løs i sitt vante miljø sammen med katten. Sørg for at katten alltid har et sted den kan hoppe opp for å være i fred. Aldri la hunden jage katten - For hunden kan det oppfattes som lek, men for katten kan det være en veldig stressende situasjon. Hvis du føler at den første introduksjonen går bra, kan du gjerne forsøke å ha de i samme rom under oppsyn. Ser du en situasjon som eskalerer bør du forsøke å distrahere de begge, f.eks. leke med hunden og rose den for god adferd. Dette bør bare gjøres hvis hunden ikke har et sterkt konkurranseinnstinkt med leker.

  En kattunge vil ofte være mer pågående og nysgjerrig med hund enn en voksen katt, og dette kan både være positivt og negativt. Ofte kan en voksen katt være like enkel å introdusere som en kattunge. Voksne katter foretrekker gjerne å observere på avstand, og det er svært sjeldent man vil se en katt angripe en hund så fremt den ikke blir presset. Husk å rose de begge mye for positiv og god adferd! Straff bør unngås - Oppstår det en negativ adferd, bør du heller avlede for å unngå at det eskalerer. En hund/katt vil gjerne forbinde straffen med det som skjedde når den ble straffet, og det vil i verste fall kunne forsinke introduksjonsfasen. Hvis du skal introdusere en liten kattunge, bør du ta den med deg i armen for å hilse på hunden første gangen. La hunden forsiktig snuse og gi den mye ros for den positive adferden. På den måten vil du gi en positiv assosiasjon til kattungen. Skal du introdusere en valp for en voksen katt bør du gi katten mye ros og klapp for å gi den en positiv assosiasjon til valpen.

  Det anbefales at katten og hunden holdes adskilt på natten og når de er uten tilsyn frem til du føler at de er komfortable og trygge på hverandre. Det er vanskelig å si hvor lang tid en introduksjonsfase vil ta, det er individuelt for hvert tilfelle. Noen ganger tar det kanskje bare en dag eller to, mens andre vil oppleve at det kan ta flere måneder før hunden og katten er komfortable med hverandre. Husk at hunder og katter ikke har samme kroppsspråk og det vil derfor ta litt tid før de forstår hverandre og lærer å lese hverandres kroppsspråk.

  Vær tålmodig og bruk gjerne Feliway til katten (som avgir kattens feromoner og reduserer stressnivået) og DAP-halsbånd på hunden (som avgir hundens feromoner og reduserer stressnivået). Vær obs på at disse hjelpemidlene ikke er like effektive på alle katter/hunder, og det tar gjerne 1-2 uker før de gir maks effekt.

  Bankkonto for gaver: 3625.39.68960
  Vipps: 94108
  SMS-gave: DBB [ditt beløp] til 2434