• Åpent mandag-torsdag 17-20, lørdag 13-16

Har du fikset pass av pus til sommerferien?

Nå er det ikke lenge til årets lengste ferietid melder seg, nemlig sommerferien. En yndet tid for oss tobeinte, men som dessverre ikke er like lystbetont for så altfor mange katter. Dette er en tid der mange katteeiere ikke følger opp sitt ansvar om tilsyn av katten, og som konsekvens er dette en tid på året der mange katter møter mørke skjebner og dyrevernorganisasjoner som oss opplever et høyt press. Vi velger å tro at dette i stor grad skyldes en uvitenhet om hva som er katteeiers ansvar, samt at mange ikke vet om de mulighetene som finnes for å sikre god pass av pusen i ferien. Derfor har vi laget en liten oversikt over ulike typer dyrevennlig kattepass.

Alle eiere av kjæledyr har ansvaret for dyrets daglige tilsyn, og når eier reiser på ferie er det dens plikt å sikre at det daglige tilsynet er opprettholdt. Daglig tilsyn innebærer en fysisk tilstedeværelse av en person over 16 år, som sørger for at kattens behov hva gjelder mat, vann, hygiene, helse og menneskelig kontakt er ivaretatt. Å innfri dette kravet er ikke vanskelig, og det finnes mange ulike måter å sikre katten din tilstrekkelig tilsyn i ferien. Her er noen forslag:

Kattepass i eget hjem
Om du har en god nabo eller snill bekjent som melder seg til kattepass, kan katten fint bo i eget hjem og få daglig tilsyn der. De fleste katter vil foretrekke å bo i sitt vante og trygge hjem hele året, og dette er en løsning de fleste katter kan trives godt med. Om du har en katt som er vant med å være ute, vil en chip-avlesende kattedør være gull verdt i en slik situasjon. Da kan katten gå ut og inn på eget initiativ, uten å ta med seg andre firbente inn i hjemmet. 

Kattepass i annet hjem
Om du har en katt som har et stort behov for menneskelig kontakt, så kan det være bedre for katten å bo hjemme hos kattepasseren i perioden du er borte. Da er det imidlertid spesielt viktig å sørge for at katten blir forblir innendørs eller på et sikret uteområde i perioden det gjelder. Katter vil instinktivt forsøke å komme seg hjemover når de er på en ny plass, og vil derfor lett bli borte fra kattepasseren. Dette er dessverre ikke en uvanlig grunn til at katter meldes savnet. Om uhellet skulle være ute, er det en stor fordel at katten er chipmerket. 

Profesjonelle kattepassere
Ingen nabo eller bekjent som er hjemme i ferien? Katten kan fremdeles bo trygt hjemme, og få tilsyn fra profesjonelle kattepassere daglig. Det finnes flere leverandører som tilbyr denne typen kattepass, og på deres nettsider kan gjerne man lese beskrivelser av de ulike dyrepasserne og om andre kunders erfaringer med jobben de har gjort.

Kattepensjonat
Om du har en trygg katt som kan trives på fremmed mark, så kan et opphold på kattepensjonat være en mulighet. Det er stor forskjell på kvaliteten på disse pensjonatene, og det er derfor lurt å sjekke opp i hvordan oppholdet til katten din vil være på det aktuelle stedet før du bestiller. Søk også opp hvilke erfaringer andre katteeiere har gjort seg med stedet. 

 

Det er eiers ansvar å sørge for at katten for at katten får daglig tilsyn i ferien. Begynner man planleggingen tidlig, er sjansen større for at man finner en kattevennlig og rimelig løsning til ferien. Og om du observerer at noen andre reiser bort fra katten sin uten tilstrekkelig daglig tilsyn – ta ansvar og si ifra.

 

Kilde: https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/katt/kan_man_reise_fra_katten_naar_man_skal_paa_ferie.16450

Bankkonto for gaver: 3625.39.68960
Vipps: 94108
SMS-gave: DBB [ditt beløp] til 2434