• Åpent mandag-torsdag 17-20, lørdag 13-16

Norun Haugen får Sonia Løchen pris

Dyrevernalliansen deler ut årets Sonia Løchen-pris til Norun Haugen for hennes innsats i å dokumentere og avsløre kritikkverdige forhold i norsk svinenæring.

Norun og gris
I fem år gikk Norun Haugen undercover i den norske kjøttindustrien. Det hun dokumenterte rystet en hel nasjon.

Dyrevernalliansen deler i år ut Sonia Løchens pris for dyrevern og dyrs rettigheter. Formålet med prisen er å fremme og hedre arbeid for dyr som utføres av enkeltpersoner og små foreninger.

 

Modig innsats
Norun Haugen vil fortsette å arbeide for å hjelpe dyrene i industrielt landbruk. Foto:Tore Vollan.I 5 år gikk Norun Haugen undercover i den norske kjøttindustrien for å undersøke og dokumentere dyrenes levekår. Dette resulterte i dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» som ble vist på NRK Brennpunkt i juni 2019.

Dokumentaren som har skapt sjokkbølger i hele Norge, viser rystende bilder av systematisk dyremishandling og grove brudd på dyrevelferdsloven.

– Norun Haugen får prisen for hennes modige innsats for å dokumentere kritikkverdige forhold i hverdagen til de dyrene som trenger det aller mest i det industrielle landbruket, sier daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag.

Vil dedikere all sin tid på å hjelpe dyrene
I tillegg til et stort hjerte og engasjement for dyrene, har Norun en mastergrad i filosofi og har jobbet som lærer. Hun har nå sluttet i lærerjobben for å bruke all sin tid på å hjelpe dyrene.

– Tusen takk for denne prisen, det betyr veldig mye. Med prispengene får jeg god hjelp til å fortsette arbeidet for dyrene, sier Norun til Dyrevernalliansen.

 

Vil føre til endringer for dyrene
I etterkant av dokumentarfilmen har debatten om dyrevelferd i svinenæringen gått høyt.

– Noruns avsløringer har bidratt til å øke innsikt og har skapt en sårt tiltrengt offentlig debatt om hva slags liv vi skal tilby de titalls millioner dyr som blir til mat. Dyrevernalliansen har tro på at debatten som er reist vil bidra til grunnleggende endringer som kommer velferden til landbruksdyrene til gode, sier Krag.

Noruns metoder har vært kontroversielle, men informasjonen som har kommet frem er av vesentlig samfunnsmessig betydning, og dermed i tråd med Dyrevernalliansens syn på skjulte opptak.

 

Kilde: Dyrevernalliansen på dyrevern.no

Bankkonto for gaver: 3625.39.68960
Vipps: 94108
SMS-gave: DBB [ditt beløp] til 2434