• Åpent mandag-torsdag 17-20, lørdag 13-16

Fuglegruppen i Bergen

Mangel på trygge habitat og sikre matkilder, i tillegg til menneskeskyldte skader er utfordringer våre kjære byfugler møter på daglig. I en by der betongbygninger og asfalt spiser seg inn i de gjenværende grønne områdene, er det ikke alltid like (fjær)lett å være fugl. Heldigvis finnes Fuglegruppen i Bergen - en liten gruppe av ildsjeler som jobber for å redde fugler i nød. Her kan du lese mer om hvem de er, hva de jobber med og hvordan du kan bidra til fuglenes velferd.

  

Du har sikkert sett det før - duer som hinker rundt på et bein, utmagrede måker og kråker med brukket vinge. Og du har kanskje ikke visst hva som er det riktige å gjøre. Hvem er det som har ansvar for byfuglene? Hvem er det som hjelper dem når de er i nød?

Det korrekte svaret på dette spørsmålet er: deg. Det er vårt lovmessige og etiske ansvar å hjelpe til når vi ser dyr i nød. Likevel, det er de færreste av oss som har kjennskap til fugl, og vet hvordan vi skal agere i en slik situasjon. Heldigvis finnes det hjelp å få. Fugleguppen i Bergen består av en gjeng med ildsjeler med et stort engasjement for byens fugler. De har kunnskapen, erfaringene og innsatsviljen som skal til for å hjelpe de fuglene som trenger det.  

Fuglegruppen i Bergen har eksistert i over to tiår, men har vært i sin nåværende form siden 2015. De som driver gruppen har årevis av erfaring med å redde fugler i nød, og de har god kunnskap om alt fra store sjøfugler til små spurv. Hvert år hjelper de hundrevis av fugler. Men hvordan får de vite om de fuglene som trenger hjelp? 

Fuglegruppen har ukentlige turer i sentrum der formålet er å oppdage og hente inn skadde fugler i kjente bestander. I tillegg er gruppen kjent hos kommunen, i byens ornitologiske miljø og hos dyrevernorganisasjoner og de får ofte inn fugler gjennom disse. Fuglegruppen blir også jevnlig kontaktet av privatpersoner som har funnet skadde fugler, og trenger hjelp. 

Oftest er det byfugl, som duer, folk melder ifra om. Disse er rundt oss overalt i bybildet og derfor spesielt utsatt for skader som skyldes menneskelig aktivitet. Duene vikler seg inn i tau og hårrester, spiser skadelige gjenstander og er utsatt for mishandling. Heldigvis er disse fuglene som regel ukompliserte å rehabilitere - de er allerede vant med mennesker, de leges raskt og er dessuten lite kravstore til sitt rehabiliteringshjem.

Verre er det med vannfuglene som er utsatt for de samme farene som byfuglene, i tillegg til større miljøskader som f.eks. oljesøl. Vannfuglene er mer krevende å jobbe med, da de både er mer skeptiske til oss mennesker og krever et større og tilpasset uteareal hos sitt rehabiliteringshjem.

 

Ønsker du å bidra til Fuglegruppens arbeid? Her er noen forslag til hvordan du kan hjelpe: 

Frivillig
Fuglegruppen ønsker lærevillige og engasjerte frivillige velkommen til gruppen. Det trengs hjelp med å hente inn skadde fugler, kjøring og rehabilitering. Du kan bli med på deres faste søndagsturer, bli et rehabiliteringshjem, melde deg som kjørehjelp eller lignende.

Rehabiliteringshjem
Skadde fugler trenger trygge og gode miljøer for å heles. Dette kan man bidra med som rehabiliteringshjem.
Å være rehabiliteringshjem for byfugl, som duer, krever bittelitt plass og mye hjerterom. Å rehabilitere duer f.eks er en relativt enkel og takknemlig oppgave. De krever en liten og rolig plass, gjerne på badet, og er stort sett vant med mennesker.
Sjøfuglene derimot har behov for større tilpassede utearealer, og deres rehabilitering er derfor ikke en oppgave for hvem som helst.

Økonomisk
Fuglegruppen i Bergen er helt avhengig av økonomisk støtte for å finansiere alt utstyr og veterinærkostnader deres arbeid krever. Gruppen drives helt frivillig, men visse ting koster likevel penger. En stor del av dette er i dag selvfinansiert.
Man kan bidra som fast medlem, gjennom grasrotandelen eller ved å gi enkeltbidrag.

Vær et medmenneske for dyrene
Det aller viktigste er likevel: vær et medmenneske for dyrene rundt deg. Følg med på dyrelivet rundt deg, og ta ansvar om du ser et dyr i nød. Husk at det også er din lovfestede plikt!

 

Du kan ta kontakt med Fuglegruppen i Bergen på e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Sjekk også ut deres facebook-side: https://www.facebook.com/fuglegruppen/

 

 

Bankkonto for gaver: 3625.39.68960
Vipps: 94108
SMS-gave: DBB [ditt beløp] til 2434